امروز پنجشنبه 01 آذر 1403 http://yazd.cloob24.com
0

مقدمه

در جامعه‌ی کنونی خوب زیستن نیازمند توانایی‌های انتخاب‌گری،استدلال، تصمیم‌گیری وحل مسئله است. آموزش و پرورش رسالتی بزرگ در ایجاد چنین توانایی‌هایی دارد. از دیدگاه برنامه‌ریزان، ریاضیات یکی از مواد درسی است که آموزش و فراگیری آن در جهت انجام دادن چنین رسالتی،ضروری است پرورش قدرت تفکروخلاقیت حداقل انتظاری است که از آموزش ریاضی مدنظر است.

هدف اساسی هر نظام آموزشی این است که مهارت‌های لازم را به افراد ارائه کند تا بتوانند به عنوان عضوی مفید نقش مؤثری در جامعه ایفا کنند. با توجه به ویژگی‌های جامعه‌ی امروز ریاضیات در ارائه این مهارت‌ها سهم بسزایی دارد چرا که ریاضیات با مشاهده،بخش محاسبه، تحلیل،استنباط،قیاس،اثبات و پیش‌بینی سروکار دارد و به عنوان یک نظام ارتباطی به ما کمک می کند تا فهم دقیق و درستی از اطلاعات الگوها و استدلال به دست آوریم.

ریاضیات به عنوان یک درس اصلی است که داشتن درک درست از آن در آینده ی تحصیلی دانش آموزان و طبعاً پیشرفت علمی کشور نقش مهمی دارد. همچنین شامل کلیه ارتباطات ریاضی با زندگی روزمرّه، سایر علوم و کاربردهایی در زندگی علمی آینده ی دانش آموزاست.

باتوجه به اهمیت درس ریاضیات درهرنظام آموزشی به خصوص دوره ابتدایی،لازم است همواره مولفه های مرتبط با آن درفرابند تحلیل وارزیابی قرارگیردتاتاضمن اصلاح کاستی ها، زمینه مطلوب جهت تحقق اهداف آن فراهم شودوطرح پژوهشی کنونی نیزدراین راستا طراحی گردیده است.

0

تغذیه مناسب

الف: دوران کودکی، با دقت به این نکته که اصلی ترین عامل رشد کودک یعنی IGF_1 در شیر مادر به اندازه کافی یافت می گردد، لذا استفاده از شیر مادر در دوران شیرخوارگی باعث رشد بهتر کودکان می شود. با دانستن اینکه شیر مادران حاوی قند و مواد غذایی کافی برای کودک است(به شرط آنکه خود مادر از تغذیه مناسب و رژیم غذایی مطلوب پیروی نماید) استفاده از مواد جانبی مانند آب قند و سایر مواد اضافی که ترشح هورمون رشد را مهار می کنند عمل درستی نیست، لذا مادامی که مادر از شیر کافی برای تغذیه کودک برخوردار است بهتر است از مواد اضافی استفاده نشود.

ب: تغذیه در دوران کودکی و نوجوانی، دانستن میزان فعالیت و نیاز کودکان و نوجوانان در حال رشد و توجه به این نکته که با توجه به فعال بودن کودکان و رشد سریع مغزی و اسکلتی آن ها، هیچ گونه رژیم غذایی کم کالری یا لاغری برای آن ها توصیه نمی شود، به همین دلیل می باید کودکان را عادت داد تا از رژیم غذایی با کالری مناسب و در پنج وعده غذایی در روز استفاده نمایند و از خوردن بیش از حد مواد شیرین یا تنقلات و مواد زائد خوداری نمایند.

ج: تغذیه در دوران بلوغ،دوران بلوغ دوران تحول نوجوانان است، در این دوران افراد با سرعت بسیار زیادی تغییر می کنند. نقش تغذیه قبل از این دوران و ضمن آن بسیار حساس و تعیین کننده است لذا توصیه می شود تا برنامه غذایی این سنین را با کمک یک متخصص تغذیه تنظیم نموده و در صورت صلاح دید پزشک از مواد کمکی جهت تکمیل برنامه غذایی یاری گرفت.

ورزش و فعالیت مناسب

کم تحرکی و یا عدم تحرک کافی باعث تغییر متابولیسم(سوختن مواد به شکل صحیح و کامل در بدن) بدن می گردد، همچنین تحریکات ترشح هورمون های مطلوب را نیز با نقص مواجه کرده و مانع از حداکثر رشد می شود. تحقیقات نشان داده اند بازی و فعالیت های ورزشی با شدت بازی که به صورت طولانی مدت و با فشار پایین و لذت بخش در بین کودکان و نوجوانان صورت می پذیرد می تواند باعث افزایش هورمون رشد شده که نقش اصلی را در تحریک صفحات استخوانی در افزایش رشد طولی دارد.

با توجه به این نکته تنظیم یک برنامه فعالیتی مناسب در طی روز علاوه بر فواید بی شمار آن باعث تنظیم و تسهیل ترشح هورمون های مورد نیاز بدن می گردد و در رشد نیز بسیار موثر است، ورزش نیز مانند سایر عوامل رشد اگر از حد مطلوب کمتر یا بیشتر باشد تأثیر مناسب را نخواهد داشت.

خواب مناسب

خواب کافی باعث ترشح هورمون رشد می گردد، پس نوجوانان باید در طی شبانه روز از خواب کافی بهرمند شوند، در خواب متابولیسم بدنت از ریتم مناسب تری برخوردار می گردد و عضلات سریعتر خود را بازسازی(ریکاوری) می نمایند و خستگی حاصل از فعالیت روزانه رفع می شود.

نتیجه گیری

با توجه به مطالب به استثنای موارد ذکر شده، هیچ ماده معجزه آسایی برای رشد وجود ندارد. تنها عامل رشد سوماتوتروپین و فاکتور رشد شبه انسولین است که آن هم در دوران قبل از بلوغ کامل و تحت نظارت پزشک متخصص شاید جواب گو باشد.

طی چند سال های اخیر روش های جراحی نیز برای افزایش قد استفاده می گردید که در آن با برش خاصی بر استخوان های ساق پا (تیبیاو فیبولا) و نصب دستگاه مخصوصی روی پا و تنظیم تدریجی آن باعث بلندی قد می گردند. البته این عمل در همه موارد موفق نبوده و علاوه بر آن پای ترمیم شده هیچ گاه مانند پای سالم و طبیعی قبل از عمل استحکام نخواهد داشت.

0

نقش ارتباط سالم در رشد اخلاقی و موفقیت تحصیلی دانش آموزان مقدمه در جامعه انسانی، ارتباطات می تواند نقش مهمی در زندگی داشته باشد.مزایای زبان لغات سروده ها و خط ها و غیره بر ما روشن است. گذشته از این، ما احساسات خود را می توانیم با حالات چهره، دستها و غیره بیان کنیم. از طریق ارتباطات است که یک فرد خود را به دیگران می شناساند. یک فرد کرولال می تواند با استفاده از علائم و اشارات ارتباط برقرار نماید. هدف ارتباطات انتقال یا تبادل ایده ها و افکار می باشد. ارتباطات یک بخش مهم از فرایند آموزشی را تشکیل می دهد. وقتی که هدف از یادگیری تغییر در آگاهی، گرایش و رفتار می باشد نشانگر این است که نتیجه ارتباطات نیز به تغییر در آنها منجر می گردد. در جریان ارتباطهای آموزشی عامل مهم را می توان کلید و عامل اصلی کنترل و هدایت رفتار دانش آموزان و نیروی مؤثر در برقراری ارتباط و سودمندی آن در کلاس درس دانست. ارتباط چیست؟ ارتباط عبارت است از: فرایند مبادله اطلاعات و احساسات.مبادله بر وزن مفاعله.امری است طرفینی و دو جانبه.پس ارتباط جریانی است متقابل. ارتباط سالم کدام است؟ ارتباط سالم و صحیح آن است که، طرفین در امر مبادله ی اطلاعات و احساسات در فضایی مناسب شرکت کرده و با یکدیگر هماهنگی داشته و در این ارتباط، هر دو احساس ارزشمندی کنند.

به طور کلی ارتباط انسانها با یکدیگر بر اساس دو بینش برقرار می گردد. ((کرامت)) و ((امانت)) یعنی یا براساس تکریم شخصیت است و یا بر اساس تحقیر شخصیت. ما در برخوردها و ارتباطاتمان با دیگران، هر گونه انسان را تلقی کنیم، همانگونه با او برخورد می کنیم. اگر انسان را موجودی با شخصیت و با عزت بدانیم تلاش می کنیم که این کرامت را در او تقویت کنیم و اگر او را فاقد کرامت نفس بدانیم سعی در تحقیر او داریم. از دیدگاه اسلام ارتباطی سالم است که بر پایه تکریم شخصیت و عزت و احترام متقابل افراد انسانی استوار باشد. مهم ترین وسیله ی ارتباط: یکی از روشهای برقراری ارتباط انسانها با یکدیگر طریقه ی گفت وشنود و مکالمه است. کلمات، مبین عواطف و احساسات انسانهاست. از طریق رد وبدل کردن کلمات اهداف و مقاصد و نیتها آشکار می شود، در حقیقت، شخصیت انسانها در زیر زبانشان و بین سخنانشان نهفته است.

انواع ارتباط:

1- ارتباط کلامی با تحقیقاتی که به عمل آمده، در جامعه ما تقریبا نزدیک به 85% ارتباطات افراد از طریق حرف زدن و گوش دادن (گفت و شنود) و نزدیک به 15% از طریق خواندن و نوشتن است. پس در این مورد واژه ها و کلمات و جملات نقش ویژه ای رادر نقل وانتقال مفاهیم و احساسات انسانها بازی می کند. واژه ها در نقل وانتقال اطلاعات و ارتباط دو انسان از بار احساسی مهمی برخوردارند و از نظر عاطفی، کلمات تأثیر فوق العاده ای در روحیه ی افراد انسانی دارد. بیان و گفت وگو که برای ایجاد ارتباط در قالب کلمات و الفاظ رد وبدل می شود، از اهمیت خاصی برخوردار است و به همین سبب، خداوند متعال در قرآن کریم اولین ویژگی مهم انسان را پس از خلقت او بیان ذکر می نماید: ((خلق الانسان علمه البیان)) انسان را بیافرید. به او سخن گفتن آموخت.

0

فوائد و نقش بازی:

الف) ضرورت تفریح و بازی در زندگی:

سرگرمیهای گوناگون را به منزله وسایلی برای رهایی و آزاد کردن عواطف شمرده و محبوس فرار از حقایق تلخ زندگی عنوان کرده اند.در لحظاتی از عمر افراد با تحمل فشارهای ناشی از روابط خود با محیط زندگی با یک حالت خستگی روبرو می شود.خستگی ها برخاسته از کار مداوم انجام وظیفه و مسئولیتهای گوناگون و برآوردن انتظاراتی که دیگران در پیش پای آنان نهاده اند.

کیمبال یانگ در کتاب جامعه شناسی خویش می نویسد که سرگرمیها به افراد اجازه می دهند تا برای چند ساعتی از تعهدات خود بعنوان پدر یا فرماندار جامعه برهند.و با دخول در یک دنیای رویایی و ساختگی از دلهره و نگرانی نجات یابند.و به همین جهت است که به تماشای منظره خنده آور و سرگرم کننده اشتغال می ورزند و در نقاط سرگرم کننده ازدحام می کنند.علاوه بر این باید یادآور شد تفریح و زندگی در زندگی بشر یک ضرورت حیاتی است و افراد با تمایلاتی متفاوت و هرکدام به گونه ای خواستارند در طول زندگی خود لحظاتی را به آرامش و تفریح دلخواهشان بپردازند.بنابراین روی آوردن به تفریح و سرگرمی نباید تعجب ما را برانگیزد چرا که این امر یک نیاز فطری است و ما در زمان طفولیت بصورت بازیهای کودکانه آن را ترجمه کرده ایم و حال در بزرگسالی نیز با درجاتی مختلف و متناسب با شرایط محیطی و وضع اجتماعی خود به این امر روی می آریم.سپس در می یابیم که میل به تفریح یکی از خواهشهای طبیعی است که با سرشت انسان آمیخته شده از آغاز زندگی تا پایان عمر همواره ثابت و پایدار است.و ارضای این تمایل برای تمام طبقات مردم در سنین مختلف لذت بخش و مایه شادی و مسرت است.

واضح است که بحث پیرامون تمایل کودک به بازی و سرگرمی نیز از جایگاه ویژه ای برخوردار می باشد چرا که بازی مؤثرترین و پرمعناترین راه یادگیری کودکان است.در هنگام بازی کودکان فکر می کنند،راههای تازه ای می گشایند و همانطور که از قوای بدنی خود استفاده می برند،قوای فکری خود را نیز به کار می برند و در تمام مدت بازی،در یک محیط ثمر بخش به تجربه می پردازند.

در جریان بازی کودک بطور همزمان،پرورش فکری،عاطفی،جسمی اجتماعی می یابد.

بازی روش طبیعی شرکت کودکان در فعالیتهایی است که در نهایت،سبب کسب مهارت و ورزیدگی برای مقابله با مشکلات زندگی می شود.کودکان از طریق بازی درباره خود و جهان پیرامونشان مطالب زیادی می آموزند.بازی به کودکان فرصت می دهد تا احساسات خود را به زبان قابل قبول اجتماع بیان کنند.بازی نه تنها نوعی رهایی است،بلکه برای مشکلات عاطفی نوعی درمان بشمار می رود.

بازی جوهر آفرینندگی در سراسر دنیای کودک است،حد و مرزی ندارد،بر تمام جنبه های رشد و تکامل کودک اثر می گذارد،در احساس خوشی فراگیر کودک نهفته است و کودک دارای منبع حرکت و انرژی است و نیز اوقات بیشتری را در مقایسه با یک فرد بزرگسال داراست پس این منبع انرژی و این همه اوقات فراغت باید به گونه ای صرف شود که آن زمان که ما از کودک می خواهیم مانندی سالمندی مؤدب در گوشه ای بنشیند در درون او طوفانی است و او برای اجرای فرمان ما با درخواست باطنی خویش به کشمکش افتاده و به سختی خود را در محدودیت و تنگنا می بیند.

0

از آنجا که دانش آموزان به عنوان رکن اساسی نظام آموزشی کشور در دستیابی به اهداف نظام آموزشی، نقش و جایگاه ویژه- ای دارند، بنابراین توجه به این قشر از جامعه از لحاظ آموزشی و سلامت جسمانی- روانی، موجب باروری و شکوفایی هر چه بیشتر نظام آموزشی جامعه می گردد. از سوی دیگر، درس تربیت بدنی و ورزش بخشی سازنده در برنامه های آموزش مدارس و روشی برای تأمین سلامتی، نشاط و تعادل هیجانی و تربیت اجتماعی است. از این رو، دستیابی به چنین اهداف ارزشمندی فقط از راه تدوین برنامه های نظامدار و هدفمند امکانپذیر است. همچنین، در این رابطه از جمله فعالیتهای نظامدار که در زمره فعالیتهای جسمانی منظم قرار می گیرد، انجام ورزش صبحگاهی است که در راستای برنامه های تربیت بدنی مدارس و ارتقای سطح جسمانی – روانی دانش آموزان به مراسم آغازین مدارس افزوده شده است که البته، شرکت در آن با مقاومت برخی دانش آموزان، معلمان و حتی مسؤولین روبهرو گردیده که بر این باورند، این گونه برنامه ها به دلیل فراهم نمودن موجبات شیطنت و سروصدای بیشتر دانش آموزان در کلاس درس و بر هم خوردن تمرکز آنها هنگام تدریس موجب افت تحصیلی آنان می گردد. گاهی، این تفکرات به قدری جدی است که ساعت درس تربیت بدنی در مدارس، به خصوص در ایام نزدیک به امتحانات، به دروس دیگر اختصاص داده می شود. لذا چنین تفکری موجب شده است که سایر تأثیرات مثبت فعالیت جسمانی منظم نیز به دلیل این تصور که سبب افت تحصیلی در دانش آموزان می گردد، نادیده گرفته شده و ورزش صبحگاهی به فعالیتی کمرنگ و بی ارزش در مدارس تبدیل شود.

0

چکیده:

در این پژوهش هدف اصلی بررسی تاثیر طبقه برهویت اجتماعی در بین دانش آموزان سال سوم رشته انسانی شهرستان سنقر بوده است،روش تحقیق پیماشی و جزو تحقیقات کاربردی بوده است، ابزار گردآوری اطلاعات، در گردآوری داد های تحقیق با توجه به اینکه تحقیق از نوع کمی است وروش تحقیق به صورت پیمایشی می باشد، برای گردآوری داده های پیمایش از تکنیک پرسشنامه استفاده شده است.جامعه آماری، در این تحقیق شامل کلیه دانش آموزان دختر و پسر سال سوم دبیرستانهای شهرستان سنقر 500 است. نمونه آماری،شامل 100 نفر از دانش آموزان دختر و پسر سال سوم دبیرستانهای شهرستان سنقر است. روش نمونه گیری،در این تحقیق از نمونه گیری تصادفی از نوع نمونه گیری خوشه ای استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار آماری spss استفاده شده است، دراین پژوهش برای رد یا اثبات فرضیه ها از نوع آزمون گاما استفاده شده است. و در فرضیات خود به بررسی تحصیلات عالی، نوع مسکن،تعدادمسافرتهای سالیانه، درآمد ماهیانه خانواده، شغل پدر بر هویت اجتماعی با سطح معناداری 095/0 پرداخته شد و همانطور که پیش بینی می شد تمام فرضیات ما مورد تایید قرار گرفتند و همه متغیرهای مستقل(تحصیلات عالی، نوع مسکن،تعدادمسافرتهای سالیانه، درآمد ماهیانه خانواده، شغل پدر) بر متغیروابسته(هویت اجتماعی)تاثیر داشته. با این وصف مسئله مورد نظر از نظر ما بحران هویت در دانش آموزان این پایه است، از جمله تاثیرات منفی این مساله، بی اعتمادی به قانونی که هر زمان مستمسک گروه خاصی است، آنومی یا نابسامانی اجتماعی ودر نتیجه آن گسترش انواع و اقسام بی نظمی ها، انحرافات، نا امنی، خشونت و امثال آن از جمله پیامدهای اجتماعی بحران هویت در جامعه است.

0

مقدمه:
قرآن کتاب آسمانی ما مسلمانان و نیز پیامبر بزرگوار اسلام , مکرراً بر تحصیل علم و دانش تاکید کرده اند. رسول اکرم (ص) بارها مسلمانان را به فراگیری علوم تشویق کرده اند و فرموده اند:
«به دنبال علم و دانش بروید حتی اگر در چین باشد.»
مسلمانان نیز به پیروی از دستورات قرآن و پیامبر از صدر اسلام برای آموختن علوم مختلف سعی و کوشش فراوان داشته اند.
از این جهت لازم است برای بهبود تعلیم و تربیت و همچنین راهنمائی و کمک به دانش آموزان در امر تحصیل که همواره مورد نظر دانشمندان و بزرگان دین بوده است سعی و کوشش بعمل آید.
بر تمام افراد جامعه بخصوص آنان که به نوعی با آموزش و پرورش در ارتباطند لازم است به هر نحو که می توانند راهی را برای بهتر کردن وضع تعلیم و تربیت و آموزش و پرورش بخصوص در مقطع ابتدایی و رفع کمبودها و اشکالات آموزشی پیدا نموده و علل و عواملی که در پیشرفت تحصیلی نسل های آینده و حال موثرند را بررسی و کشف نمایند.
بیش از 80 % شخصیت کودکان و نوجوانان در متن خانواده , در کنار پدر و مادر شکل می گیرد و خانواده بعنوان اولین پایگاه تعلیم و تربیت و نخستین مدرسه کودکان می باشد و در مورد پیشرفت تحصیلی فرزندان و آینده سازان نقش اساسی را دارند , لازم است در این باره علل کمبود و نقایص برخورد اولیا پیگیری و در جهت»پیشرفت تحصیلی فرزندان بکار گرفته شود. و به خانواده های محترم و عاشق پیشرفت فرزندان , آموزشهای لازم و ضروری , با تشکیل کلاسهای آموزش خانواده از طریق مربیان و استادان ماهر و حاذق داده شود.»

0

سازماندهی تلاش های خانواده و جامعه باعث رشد و تعالی مدارس می شود. (علی رغم) روش سنتی که هدف والدین از همکاری با مدرسه تنها بهبود نمرات دانش آموزان بوده و بس، اکنون این نوع همکاری که پا از چارچوب مدارس فراتر نهاده به تعامل میان مدرسه، خانواده و جامعه منجر می شود و هدف آن اصلاح عملکرد ضعیف مدارس، سازماندهی جامعه و تمرکز بر مهارت اجتماعی خانواده می باشد مطالعات اخیر نشان می دهد که تغییرات اساسی در مدارس موجب تحول جامعه نیز می شود.

0

با سلام و عرض خسته نباشید. احتراما مراحل طرّاحی آموزش درس ریاضی با موضوع " ترکیب "، عدد 7 از ص 118 کتاب ریاضی اوّل ابتدایی بصورت سناریو تقدیم می نمایم.

«بر اساس 30 دقیقه»

1. اوّلین مرحله؛ فعالیّت های مقدّماتی:«مدّت اجرا: 5دقیقه»

مقدمه برای چگونگی ارتباط با دانش آموزانم و انجام ارزشیابی تشخیص و همچنین برای ایجاد انگیزه و نحوه ی ارزیابی تشخیصی به شرح ذیل انجام می دهم.

معلّم: با زدن دَرِ ورودی کلاس و با گفتن سلام وارد کلاس می شوم و با ذکر: بسم ا.. الرحمن الرحیم، ضمن احوال پرسی و دقّت در وضع ظاهری دانش آموزانم، انجام حضور و غیاب، گروه بندی و تعیین نمایندگان گروهها، سپس نسبت به درس قبلی که: بسته های ده تایی و یکی بود، ارزشیابی تشخیصی بعمل می آورم و سئوالاتی را مطرح می کنم.

س.معلّم: نماینده ی گروه خطّ بسته، 14 چند ده تایی و چند یکی دارد؟

نماینده گروه خط بسته: 14، یک ده تایی و چهار یکی دارد.

س.معلّم: آفرین درست گرفتید، حالا گروه سه گوش، 1 ده تایی و 9 یکی می شود؟

نماینده گروه سه گوش: می شود 19.

معلّم:آفرین، هر دو گروه درست جواب دادید. بچّه ها دوستان خود را تشویق کنید(دانش آموزان کلاس دست میزنند)

سپس نمره ی مستمر را در دفتر کلاسی یادداشت می کنم و بعد از این که مطمئن شدم که درس قبلی را خوب یاد گرفته اند برای ایجاد انگیزه در دانش آموزانم شعار همیشگی مان را یاد آور می شوم آن این که: «اوّل فکر، بعد عمل».

در ادامه:

بچّه ها دلتان می خواهد یک درس جدید از کتاب شیرین ریاضی برای تان یاد بدهم؟

دانش آموزان: بلی..........

معلّم: بسیار عالی، خدا را شکر [برای ایجاد انگیزه]. بچه ها یک سئوال دارم هر کس کامل جواب دهد، جایزه دارد.

سئوال = چه کسانی در مدرسه کار می کنند تا شما درس بخوانید؟

جواب. دانش آموزان: آقا مدیر، آقا ناظم، آقا پرورشی، آقای صمدی (همکار خدماتی)

* آقا معلّم ها و دانش آموزان [در اینجا به ترکیب کلاس و خانواده نیز اشاره می کنم]

معلم: پس حالا که آماده اید، سریع کتاب ریاضی، دو تا مداد رنگی سبز و قرمز را روی نیمکت ها بگذارید و دستها روزانو، قشنگ توجّه کنید.

* آفرین بر دانش آموزان خوب و زرنگم! زنده باد، دانشمندان کوچولو

2. دومین مرحله؛ فعالیّت های یاددهی/ یادگیری:«مدّت اجرا: 20دقیقه»

- برای ایجاد مساله در شروع درس ابتدا گروه ها و نماینده ی آن ها را بررسی می کنم و یادآور می شوم که با یکدیگر همکار ی و نوبت را رعایت کنند.

[نام گروهها را باعنایت به درس ریاضی نامگذاری می کنیم گروه سه گوش، گروه خَطّ بسته، گروه خَطّ باز، گروه چهار گوش، گروه باضافه +، و... ]

-معلّم:

·سریع نام گروه ها را مثل نمونه در سمتِ چپ تخته سیاهِ کلاس می نویسم.

·سپس به هر گروه یک بسته میله پلاستیکی آموزشی [7 تایی] می دهم و می گویم:

هر گروه با دوستانِ خود آن بسته را باز کنید و با دقّت بشمارید و فقط به نماینده ی گروه تان بگویید که چند تا است؟

·من از نماینده هر گروه [با توجه به نام گروه ها از بالا به پایین] می پرسم و تخته می نویسم؛ فقط باید نوبت را رعایت کنید.

معلّم: [از 8 گروه، مثل نمونه که در تخته سیاه نوشته ام به شرح ذیل می پرسم. ]

س: گروه سه گوش، بسته ی شما چند تایی هست؟ج: 7 تا. آنگاه سریع در جلو نام آن گروه می نویسم«7»

س: گروه خطِ بسته، بسته ی شما چند تایی هست؟ج: 7 تا.دوباره سریع در جلو نام آن گروه می نویسم«7»

س: گروه خطِ باز، بسته ی شما چند تایی هست؟ج: 7 تا. باز هم می نویسم در تخته«7»

·بدین ترتیب از همه ی 8 گروه می پرسم و در مقابل هر گروه مثل نمونه می نویسم.

معلم: * آفرین، صد آفرین به گروه های پر تلاش که با رعایت نوبت، همه ی گروه ها درست گفتید.

- حالا نوبت جایزه ی گروه هاست.

- در سمت چپ تخته سیاه بغل هر گروه یک جایزه به صورت نقّاشی و..... رسم می کنم. [در تصویر تخته سیاه(1) در ص2 قابل مشاهده می باشد.]

معلم: از جایزه هایتان راضی هستید؟

دانش آموزان: بلی. سپس ادامه می دهم.

معلم: حالا هر گروه با کمک دوستانِ خودش از بسته ی 7 تایی، مقداری به دستِ راست و مقداری به سمتِ چپِ نماینده یِ هر گروه تان قرار دهید. من از نماینده هر گروه می پرسم. نماینده هر گروه باید اوّل در دست چپ چند تا دارد، می گوید و من می نویسم و سپس در دستِ راست خود چند تا دارد، می گوید و من می نویسم.

س * بچّه ها هدف از این کار می دانید چیه؟

ج: منظورمان این است که ببینیم، عدد 7 از چه عددهایی ترکیب (درست) شده است [مثل ترکیب مدرسه، کلاس و خانواده ها]

- بلافاصله به تخته ی کلاس اشاره می کنم و در جلو نام هر گروه که عدد «7» را قبلا گفته اند و نوشته ام با کمی فاصله، اوّل تعداد میله های دستِ چپ وسپس تعداد میله های دستِ راست نماینده ی هر گروه را مثل نمونه می نویسم.

معلّم: س، نماینده ی گروه، چند تا در دستِ چپ وَ چند تا در دستِ راست داری؟ ج: 3 وَ 4

س، نماینده ی گروه خطِ بسته، چند تا در دستِ چپ وَ چند تا در دستِ راست داری؟

پاسخ گروه خطّ ِ بسته: 2 وَ 5

- بدین طریق از 8 گروه می پرسم و در تخته سیاه می نویسم [تذکر می دهم که گروه ها بیشتر دقّت کنید که عدد ها تکراری نشود، مثلا دو گروه نگویند:4و3. 4و3 ]

س از هر گروه می خواهم دسته جمعی عددهای گروه خودشان را بخوانند:

مثلا: گروه: 7 کمی مکث می کنند و می گویند 3و4. الاآخر.

معلّم:[برای ایجاد مساله و استفاده از روش های مناسب و تلفیقی از روش ها برای حفظ پویایی و استمرار انگیزش]، چنین شروع می کنم، (برای تداعی معانی و برای معنی دار نمودن آموخته ها):

س بچه ها یادتان هست، وقتی می خواستیم، «جمع» را یاد بگیریم؛

اوّل گفتیم: و

بعد گفتیم: 2 و 1

سپس گفتیم: به جای و، این علامت (+)، را که نامش باضافه هست می گذاریم و می خوانیم: 2+1 (یک باضافه 2)

· پس نتیجه می گیریم که به جای «وَ» در این جا [اشاره به تخته سیاه] کدام علامت را بگذاریم، تا مناسب باشد؟

دانش آموزان: علامتِ (+) باضافه .[آفرین درست گفتید]

معلّم: حالا آماده اید به جای «وَ» در تخته سیاه در مقابل هر گروه «وَ» را پاک کنم و علامتِ (+) باضافه در بین دو عدد [اشاره به تخته سیاه که نوشته ام،4و3 7] کدامیک از سه علامت >،=،< را بگذاریم؟ مناسب تر خواهد بود؟

دانش آموزان: علامت (=) مساوی

معلّم: چرا؟

دانش آموزان: چون؛ 4+3 با 7 مساوی هست.

معلّم: آفرین درست گقتید،ممنونم، حالا گروه سه گوش شما بخوانید و گروه... به نوبت بخوانید:

- گروه: 7 مساویِ 3+4 (4+)

- گروه.........

- گروه......... [تا آخرین گروه می خوانند. ]

معّلم: آفرین هزار و سیصد آفرین بر دانش آموزان با هوش و با ادب، یک جایزه ی دیگر برای هر گروه یادداشت می کنم.

· خلاصه گویی و نتیجه گیری از درسِ اِمروز:

معلّم: بچه ها توجّه کنید این ها که نوشتیم [اشاره به تخته سیاه]، ترکیب های عدد 7 هست.خوب یاد گرفتید؟

س: آیا کسی حاضر هست، آقا معلّم بشود و درس را دوباره تدریس کند؟

دانش آموزان: بلی... (یکی از دانش آموزان را صدا می کنم پای تخته و توضیح می دهد.)

- در بکارگیری روش های مناسب تدریس و همچنین استفاده ی به موقع از وسایل آموزشی دست ساز خودم برای جلب مشارکت دانش آموزانم در گروه مربوطه در فرایند تدریس (ترکیب عدد 7) مثال دیگر انجام می دهم.

معلّم: گروه ها توجه کنند، برای هر گروه یک برگ کاغذ که در آنها تعداد هفت تا گردی رسم شده می دهم که درسمتِ چپ،گردی ها به رنگِ آبی و در سمتِ راست، گردی ها به رنگ قهوه ای هستند.

برای ایجاد انگیزه و علاقه در دانش آموزان عبارتِ: «اوّل فکر، بَعد عمل» را یاد آوری می شوم.

دانش آموزان: با شور و حال می گویند: «اول فکر،بعد عمل»

معلّم: آفرین بر آنان که «اول فکر،بعد عمل می کنند» و در ادامه چنین می پرسم:

س: گروه؟ چند تا سمتِ چپ و چند تا در سمت راست هست، بگو؟: ج.....

س: گروه؟ چند تا سمتِ چپ و چند تا در سمت راست هست، بگو؟: ج.....

تا آخرین گروه ادامه می دهم و می پرسم و می گوییم، به دوستانت نشان بده.

آنگاه در وسط تخته با خط درشت می نویسم: 7

هفت، دورش خط بسته می کشم.

س: می پرسم، حدس می زنید ترکیب عدد 7 چند تاست؟

دانش آموزان: 8 تا [76543210]

معلّم: آفرین درست گفتید، حالا 8 تا خطِ فلش دار مثل

نمونه رسم می کنم.[در صفحه 7، تخته سیاه قابل مشاهده است]

معلّم: حالا با رعایت نوبت نماینده ی هر گروه آن برگ را پای تخته بیاورد و برای دوستانش نشان داده و بخواند و من آن کاغذ (شکل گردی ها) را با نوار چسب مثل نمونه به تخته الصاق می کنم و زیرش می نویسم:

مثلا: 4+3 می شود 7.

و تا آخرین گروه که مجموعا 8 گروه هستند، یکی، یکی می آورند و در تخته الصاق می کنم و آنگاه نتیجه می گیریم که: ترکیب های عدد 7 عبارتند از: [تصویر تخته را توضیح می دهم]

· ارزشیابی در سه بُعد دانشی، مهارتی و نگرشی:

س کدام گروه می توند ترکیب عدد 5 را یک بار توضیح دهد؟ (دانشی)

س چه کسی می تواند برای ترکیب عدد 5 شکل بکشد؟ (مهارتی)

س کدام گروه آماده است با گروه دیگر در نوشتن ترکیب عدد 4 با علاقه مسابقه انجام دهد؟(دانشی، مهارتی، نگرشی)

دانش آموزان: من، من،....

معلّم: با طرح کردن این سئوالات وقتی مطمئن شدم خوب یادگرفته اند و آماده اند، بیایند انجام دهند، می گویم: جلسه ی بعد می پرسم و نمره هم می دهم.

v بچّه ها مژده! مژده!، می خواهم یک روش جدید، آسان و ابتکاری برای پیدا کردن ترکیب عدد ها برای تان یاد بدهم. اگر آماده اید؟ برای خودتان دست بزنید و خوب گوش کنید.

[آفرین بر دانشمندانِ کلاس].

معلّم: دانش آموزان عزیز دقّت کنید، وقتی می خواهیم ترکیب های عدد 3 را بنویسیم.

- اوّل، از 0 تا 3 را می نویسیم 3210 [سریع در بالای تخته مینویسم: 3210]

س حالا بگویید چند تا عدد نوشتیم؟ دانش آموزان: 4 تا معلم: آفرین درست گفتید.[0،1،2،3]،چون چهار تا بود، پس 4 تا خطِ زمینه (+) وَ (=) مثل نمونه می کشیم: = +

= +

= +

= +

- حالا در ردیف اوّل، کمترین عدد مان (0) را با بیشترین عددمان (3) باضافه می کنیم و جوابش را می نویسیم:

3 = 3 + 0

در ردیف دوّم، برای صفر در ردیف اوّل یک را اضافه می کنیم و از سه (عدد دوم) یک را کم می کنیم و جوابش را می نویسیم: 3 = 2 + 1

در ردیف سوّم، برای 1، یک را اضافه می کنیم و می نویسیم و از 2، یک را کم می کنیم و جوابش را می نویسیم:

3 = 1 + 2

در ردیف چهارم، برای 2، یک را اضافه می کنیم و از 1، یک را کم می کنیم و جوابش را می نویسیم.

3 = 0 + 3

3 = 3 + 0

3 = 2 + 1

3 = 1 + 2

3 = 0 + 3

* خلاصه و نتیجه این که:

معلّم: حالا ببینید 4 ردیف تمام شد. اگر دقّت کنید از بالا به پایان در سمت چپ یک تا یک تا بیشتر شده و در عدد بعدی (سمتِ راست +) از بالا به پایین یک تا یک کم شده است. اگر ردیف اوّل را با ردیف آخِری مقایسه کنیم می بینیم که عددها جابجا شده ولی جواب هر چهار تا یکی است.

پس ترکیب های عدد 3، 4 تا بود و طرز نوشتن آن را نیز یاد گرفتیم و احتیاج به کشیدن شکل هم نیست!.

3 = 3 + 0

3 = 2 + 1

3 = 1 + 2

3 = 0 + 3

معلّم: حالا دو، سه تا سئوال می پرسم:

س: ترکیب های عدد 2 چند تاست؟ دانش آموزان: 3 تا [2-1-0]

س: ترکیب های عدد 4 چند تاست؟ دانش آموزان: 5 تا [4-3-2-1-0]

س: ترکیب های عدد 6 چند تاست؟ دانش آموزان: 7 تا [6-5-4-3-2-1-0]

= حالا یادگرفتید ترکیب هر عددی را بنویسید؟!

دانش آموزان: بلی..........

معلّم: آفرین بر دانش آموزان زرنگ و باهوشم، خودتان را تشویق کنید.

3. سومین مرحله، فعالیّت های تکمیلی، «مدت اجرا: 5 دقیقه»

(شامل: ارزیابی پایانی. تعیین تکلیف در کلاس و خانه)

· برای فعالیّت های تکمیلی و آماده سازی برای انجام تمرینات کتاب درسی ریاضی فرصت برای نتیجه گیری درس و همچنین جهت ارزشیابی پایانی و خلاصه گویی با توجه به اهداف مندرج در طرح درس؛

1). برای تمرین در کلاس، صفحه ای را که قبلا آماده کرده ام با ارائه توضیحات لازم به گروه ها می دهم تا با دو مداد سبز و قرمز خط بسته ها را فقط علامت بزنند و ترکیب های عدد 7 را در جاهای مناسب بنویسند [پس از پخش «برگ های تمرین در کلاس» و سر کشی از گروه ها راهنمایی های لازم را ارائه می دهم. ]

2).پس کتاب درسی ریاضی ص 118 را نشان می دهم و می خواهم تمرینات ترکیب عدد 7 را در کلاس انجام دهند و خودم نیز نظارت می کنم.

3). برای تکلیف در خانه؛ ترکیب عدد 4 را با لوبیا در روی مقوا به عنوان کاردستی درست کنید و جلسه بعدی بیاورید.

[برای خلاصه گویی درس توسط دانش آموزان و تکمیل آن توسط خودم]

معلم: کدام گروه آماده هست در پای تخته درس را یک بار بصورت خلاصه به دوسانش توضیح دهد؟

دانش آموزان: من، من،... [یکی دانش آموزان توضیح داده و خلاصه گویی می کند ]

معلم: کسی در مورد درس امروز سئوالی دارد؟

دانش آموزان: نه، خیر.

معلم: پس حالا، دانش آموزانِ باهوش گوش کنید هر کس در کتاب خودش تاریخ بزند و با ذکر یک صلوات درسیِ مان را تمام می کنیم.

*«اللهم صلی علی محمد و آل محمد»*

معلم: بچّه ها چون مثل همیشه به درس امروز هم خوب گوش کردید و بهتر یاد گرفتید و تکالیف را هم خوب انجام خواهید داد حالا با یک شکلات دهانتان را شیرین کنید.

با دقت و آرام حالا وسایل تان را جمع کنید، تا چند لحظه ی دیگر آقا ناظم زنگ را می زند.

0

1. دوره ی آمادگی 2. دوره ی آغاز نوشتن 3. دوره ی پیشرفت در نوشتن

1) دوره آمادگی:

شامل دوره ی قبل از دبستان و ماه اوّل کلاس اوّل ابتدایی می باشد. {در این دوره فراگیران، طرز گرفتن مداد،حفظ فاصله چشم تا نوشته، طرز درست نشستن، پای تخته آمدن، یادگیری حرکت فلش، نقطه شروع و خاتمه ی نشانه ها، از راست به چپ، بالا به پایین، فاصله و.... خط زمینه، با گچ نوشتن و پاک کردن، ورود و خروج از کلاس، نگهداری وسایل..... خواب}

2) دوره آغاز نوشتن:

این دوره شامل کلاس اول (از آبان ماه، بعد از تدریس نگاره ها و شروع آموزش نشانه ها «آب») و ماهِ اول کلاس دوم.

در این دوره؛ تعلیم نشانه ها (حروف الفبای فارسی) و کاربرد آنها، سر مشق معلم، انجام زیر نویس های کتاب بنویسیم و تکالیف درس ها در کتاب بنویسیم، پر رنگ رکدن، رعایت دندانه، نقطه؛ آموزش و کاربرد علایم آیین نگارش در نوشتن مطلب.

3) دوره پیشرفت در نوشتن:

این دوره از ماه دوم کلاس دوم و تا پایان دوره ی ابتدایی (سوم+چهارم و پنجم)را شامل می شود.

در این دوره آموزش خوش نویسی، کاربرد لغات در جمله سازی و شکوفایی و خلاقیت در انشا های ابداعی، مطالعه و آموزش نوشتنِ مقالات و تحقیقات آغاز می گردد.

انواع نوشتن:

1. رو نویسی، در کتاب بنویسیم (5 سطر از درس بخوانیم را بنویس)

2. املا نویسی (دیکته) در دفتر و تخته

3. جمله نویسی

4. انشا نویسی

5. خلاصه نویسی

6. گزارش نوسی

7. استان و نمایش نویسی

8. نامه نگاری

9. روزنامه نویسی

10. تایپ

- که هر کدام از این نوشتن ها جای خود را دارد.#